استویا - گیاه جایگزین شکر
نوشته شده توسط : hr

 

آموزش کاشت گیاه استوی

گیاه استویا

نام علمی: Stevia rebaudiana

نام لاتین: Sweet Leaf

گیاه استویا یا شیرین برگ یک گیاه چند ساله است که برای برگ های شیرین و خوراکی که دارد کاشته می‌شود. این گیاه بهترین رشد را در مناطقی که دمای هوا در زمستان 10- تا 7 درجه سانتی گراد است دارد. مکان های مرطوب با سایه بعد از ظهر برای کاشت استویا مناسب هستند. استویا به یک فصل گرم و طولانی برای تولید برگ های بیشتر نیاز دارد بنابراین بهتر است قبل از آخرین سرما، بذر گیاه را در خانه کاشت. اگرچه بذرها به مراقبت کمی نیاز دارند ولی برای این که به خوبی جوانه بزنند به یک مکان گرم، خاک نسبتا مرطوب و نور نیاز دارند.

چگونگی کاشت بذر گیاه استویا

1 – بذر گیاه استویا را شش هفته قبل از آخرین سرما در خانه بکارید یا در صورتی که منطقه شما سرد نیست می‌توانید در هر زمان بذر را بکارید. 
2 – برای هر بذر استویا یک گلدان 8 سانتی متری تهیه کنید و آن را با یک خاک شل پر کنید، می‌توانید گلدان را با قسمت های مساوی پیت ماس و پرلیت پر کنید و آن ها را با هم مخلوط نمایید. گلدان باید دارای سوراخ زهکشی باشد. قبل از کاشت بذر، خاک را مرطوب کنید و اجازه دهید آب اضافی از گلدان خارج شود.
3 – بذر گیاه استویا را در سطح خاک قرار داده و آن را روی خاک کمی فشار دهید به صورتی که به خاک بچسبد، سپس لایه بسیار نازکی پرلیت روی بذر بریزید به گونه ای که در اثر جریان هوا جای بذر عوض نشود ولی باز هم در معرض نور قرار داشته باشد. بعد از کاشت با استفاده از آبپاش سطح خاک را مرطوب نمایید.
4 – گلدان را در یک پنجره جنوبی قرار دهید و دما را بین 20 تا 21 درجه سانتی گراد تنظیم کنید. گلدان را با یک پلاستیک روشن و تمیز بپوشانید تا رطوبت خاک حفظ شود.
5 – برای اطمینان دو بار در روز خاک را مرطوب کنید و هرگز اجازه ندهید خاک خشک شود. به اندازه ای آب اضافه کنید که یک سانتی متر از قسمت بالایی خاک مرطوب شود و از خیس کردن خاک اجتناب نمایید. از آبپاش برای آب دادن استفاده نمایید تا جای بذر در خاک تغییر نکند.
6 – جوانه زنی بذر استویا معمولا 10 تا 15 روز بعد از کاشت می‌باشد. قبل از کاشت نهال ها در زمین 2 ماه صبر کنید و آن ها را بعد از این که خطر سرما به طور کامل رفع شد در زمین بکارید. در مناطق گرم که زمستان های سردی ندارند می‌توان نهال ها را در اواخر پاییز در زمین کاشت.
7 – یک مکان آفتابی یا دارای سایه جزیی را برای کاشت نهال استویا انتخاب کنید. یک خاک دارای زهکشی خوب و غنی از مواد ارگانیک برای کاشت گیاه استویا فراهم نمایید. فاصله بین نهال های استویا را 30 تا 60 سانتی متر در نظر بگیرید.

مراقبت از گیاه استویا

گیاه استویا بهترین رشد را در خاک های غنی و لومی دارند، این خاک معمولا در اکثر باغ ها موجود است. در خاک های شنی می‌توان کمپوست اضافه نمود تا مواد مغذی بیشتری به خاک برسد.
گیاه باید از سرما و رطوبت بیش از حد محافظت شود. ریشه گیاه استویا در مکان های خیلی مرطوب دچار مشکل می‌شود. بنابراین مواظب باشید خاک خیس نشود و گیاه را در مکانی بکارید که خاک زهکشی خوبی داشته باشد و آب در آنجا ایستاده نشود. 
خاک را به خصوص در طول ماه های گرم تابستان مرطوب نگه دارید. اضافه کردن یک لایه کمپوست یا مالچ در اطراف گیاه کمک می‌کند تا رطوبت خاک حفظ شود.
گیاه استویا پاسخ خوبی در برابر کودهای با نیتروژن کم دارد. کودهای ارگانیک برای این گیاه مناسب هستند زیرا به آرامی نیتروژن را در خاک آزاد می‌کنند.

گیاه استویا

 

 ***************************

پرورش استویا درباغچه منزل

 استویا گیاه نیمه گرمسیری است که به صورت دائمی کشت می شود. در پاییز و زمستان قسمت های هوایی گیاه از بین می رود و بخش زیرزمینی زیر خاک باقی می ماند. در بهار سال آینده رشد کرده و محصول می دهد. تاریخ کاشت برای اولین بار در زمین ۲۰ تا ۳۰ فروردین است.

برگ خشک گیاه استویا باید بسته بندی شده و در محلی خنک و خشک به دور از نور مستقیم و هوای آزاد نگهداری شود، در این شرایط برگ خشک حدود ۲ سال ماندگاری دارد.

استویا با چای

 

 

استویا کاملا طبیعی است و بر خلاف شیرین کننده های شیمیایی (مثل آسپارتام) اثرات مضر جانبی برای مصرف کننده ندارد.

به دمای بالا مقاوم است و بر خلاف شکر، سوخته و قهوه ای نمی شود و به راحتی می تواند در تولید نان های شیرین مورد استفاده قرار گیرد.

با افزایش مقدار کمی از پودر برگ استویا به داخل لیوان چای دیگر نیازی به قند معمولی نخواهد بود.

 

 

مصرف برگ استویا به همراه چای به بیماران دیابتی و افراد دارای رژیم لاغری بسیار پیشنهاد میشود.

استویا مناسب ترین شکر برای دیابتی ها و افراد دارای رژیم

برگهای گیاه استویا ۳۰۰ برابر شیرین تر از شکر طبیعی هستند. کالری استویا بسیار پایین
(در حد صفر ) است و هیچ تاثیری بر قند خون، فشار خون و همچنین اثر پوسیدگی بر روی دندان ندارد.
بنابراین افراد دیابتی میتوانند با خیال راحت از آن استفاده کنند،
ضد جرم دندان بوده و خاصیت هضم کنندگی دارد و یکی از مناسب ترین شکر برای دیابتی ها و افراد دارای رژیم است.
استویا دارای آهن، منیزیم،منگنز،فسفر،پتاسیم، سدیم و کلر است و همچنین دارای ویتامین های C,B3,B2,B1 میباشد.

 

طرح توجیه اقتصادی استویا

 

 

 

توجیه اقتصادی کشت و پرورش استویا

  • در هر یک هکتار ۱٫۵ تن برداشت
  • ۱٫۵ تن را در پایین ترین قیمت یک کیلوگرم آن در بازار ضرب کنید
  • ۱٫۵۰۰×۱۵٫۰۰۰ =؟ ۲۲ میلیون تومان فـقـط در هر برداشت سالیانه
  • هر سال می بایست دو بار از گیاه برداشت شود.
  • میدانستید استویا یک گیاه چند ساله است؟
  • یکبار کشت = چندین سال برداشت از استویا
  • استویا حرف اول را در گیاهان دارویی میزند.
  • ضمننا در مقادیر بالا، ما کمترین آن را در نظر گرفتیم.

بعضی فصل ها، همانند زمستان بدلیل کمیاب بودن با نوسان قیمت نیز همراه است.

 

 

 

 

استویا

از همین حالا می توانید شما هم یکی از تولید کنندگان استویا باشید.

معرفی گیاه استویا

امروزه و با توجه به نحوه زندگی مردم جهان و تغییر عادات غذایی انها مشکلات ناشی از غذا به گونه ای دیگر خود را نمایان ساخته است.
تنوع غذایی، استفاده از غذاهای آماده، مصرف نگهدارنده ها در مواد غذایی، استفاده از انواع طعم دهنده ها، حجم دهنده ها و بسیاری دیگر از مواد افزودنی به انواع غذاهای مورد مصرف، در جوامع انسانی; مشکلاتی را ایجاد کرده و بسیاری از مردم را برای مصرف غذاهای ساده تر طبیعی تر و رژیمی ترغیب کرده است.
از طرفی در تمامی جوامع، انسانهایی هستند که از مشکلاتی مانند: قند خون و یا چربی خون رنج میرند و هزینه های زیادی را برای درمان می پردازند .

درباره گیاه استویا

 

استویا ربادیانا گیاهی است که به صورت وحشی در پاراگوئه و برزیل میروید.برگهای این گیاه حاوی گلیکوزید است که عامل شیرینی ان است و بیش از ۳۰۰ گونه از ان تا کنون شناسایی شده اند.

استویا را در اکثر اقلیم های مختلف ایران، می توان کشت و پرورش داد.

این گیاه را میتوان براحتی جایگزین شکر نمود چون برگهای این گیاه حدود ۱۰ تا ۱۵ بار شیرین تر از شکر معمولی بوده و عصاره تصفیه شده ان که پودری سفید رنگ بوده و حاوی ۸۵ تا ۹۵ درصد استویوزید میباشد ۲۰۰ تا ۳۰۰ بار شیرین تر از شکر است . شیرینی این گیاه شبیه به گیاه شیرین بیان دارد.

این ماده بهترین جایگزین برای شیرین کنندههای مصنوعی است . این ماده هیچگونه کالری ندارد و تولید انرژی نمیکند.

برای افراد دیابتی توصیه میکنم از محصولاتی که از گیاه استویا استفاده میشود مصرف کنند و حتی در برخی مقالات ذکر شده که این ماده باعث کاهش قند خون نیز میشود.

درباره گیاه استویا
sامروزه استفاده از شیرین کننده های طبیعی به ویژه اگر افراد مبتلا به دیابت نیز بتوانند از آنها مصرف نمایند، اهمیت زیادی پیدا نموده اند. در این میان استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) گیاهی بوته ای از تیره Asteraceae است که ارتفاع آن به یک متر نیز می رسد. برگهای گیاه استویا دارای دی¬ترپن گلیکوزید هایی از جمله stevioide و (A, B, C, D,E) rebaudioside و dudoside است که بیش از 300 بار از سوکروز شیرین ترند.

 

تمام اینها دارای ساختار شیمیایی مشابهی ((steviol هستند اما از نظر کربوهیدرات متصل به کربن شماره 13 و 19 با هم متفاوتند. بیشترین ترکیب موجود در برگ خشک استویا، استویوزاید و ریبودیوزاید A است که تا بیش از 10% وزن خشک برگ را تشکیل می دهند. گیاه استویا بومی نواحی شمالی آمریکای جنوبی است و به طور وحشی در سرزمین های بلند مناطق مرزی بین برزیل و پاراگوئه می روید و در آن مناطق به گیاه برگ عسلی (honey leaf) معروف است.

 

به دلیل خاصیت شیرین کنندگی و درمانی برگ استویا، این گیاه به شدت از نظر اقتصادی و علمی مورد توجه قرار دارد. ژاپن اولین کشورآسیایی بود که در سال 1970 از استویوزاید به عنوان شیرین کننده در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد. پس از آن کشت استویا در چین، مالزی، سنگاپور، کره جنوبی، تایوان و تایلند گسترش یافت. این گیاه در امریکا، کانادا و اروپا نیز رشد می کند.

 

استفاده از ترکیبات موجود در استویا به دلیل نقش آن در حفظ سلامتی و کنترل دیابت به طور گسترده ای در حال افزایش است و می رود که به تدریج جایگزین سوکروز (شکر معمولی) شود.

بر اساس آمارهای رسمی بیش از 8 میلیون بیمار دیابتی شناخته شده در کشور وجود دارد. شواهد نشان می دهد که تعداد واقعی بیماران مبتلا به دیابت، بیش از دو برابر تعداد شناخته شده باشد. بنابراین در چنین شرایطی علاوه بر افزایش مرگ و میر و ناتوانی های جسمی، حجم عظیمی از منابع مالی کشور صرف تامین دارو، هزینه بیمارستان و درمان می شود.

با توجه به مصرف سرانه بالای شکر در کشور، می توان با استخراج استویوزاید و استفاده از آن در کارخانه های تولید کننده نوشابه، کمپوت، شیرینی و دارویی تا حد قابل توجهی عوارض و خسارت جبران ناپذیر مصرف شکر را کاهش داد.

استویا فاقد سیکلامات کلسیم، ساخارین و آسپارتام است و کالری تولید نمی کند. این گیاه برای افراد مبتلا به دیابت مضر نیست زیرا اثری بر میزان قند خون ندارد. به علاوه، بر خلاف برخی از شیرین کننده های مصنوعی فاقد عوارض کلیوی و عصبی است.

 

 

همانطوریکه که قبلا ذکر شد استفاده وسیع از استویوزاید در صنایع غذایی و دارویی کشورهای ژاپن، کره جنوبی، برزیل مور تایید رسمی قرار گرفته است. در امریکا نیز به صورت افزودنی استفاده می شود. در اروپا نیز از سال 2006 مصرف آن به صورت افزودنی مورد تایید قرار گرفته است. از این مواد شیرین کننده در محصولات غذایی متنوعی از جمله غذاهای خشک شده دریایی، انواع سس ها، نوشابه ها، کمپوت، آدامس، بستنی، خمیردندان و دهان شوی استفاده می شود. گلهای گیاهان استویا عموما دارای خود ناسازگاری بوده و بذر تولید نمی نمایند و در صورت تولید بذر هم بذرهای گیاه استویا درصد بسیار پایینی از جوانه¬زنی را از خود نشان می¬دهند. به¬علاوه تکثیر از طریق بذر امکان تولید جمعیت¬های همسان را فراهم نکرده و موجب تغییرات زیادی از جمله در میزان شیرینی برگ ها می شود.

 

تکثیر رویشی گیاه نیز به دلیل نیاز به شرایط ویژه و تعداد اندک گیاهان تولید شده از یک گیاه، دارای محدودیت است. لذا کشت بافت تنها راه جایگزین برای تکثیر سریع و انبوه گیاه استویا معرفی شده است. با این حال میزان قندهای موجود در این گیاه تابع شرایط کشت و برداشت است که از آن جمله می توان به منطقه کشت، میزان آب مصرفی، نوع آبیاری، نوع و تراکم کشت، سیستم برداشت و خشک کردن آن اشاره نمود. آزمایش های اولیه نشان داد که آب و هوای استان گیلان برای کشت این گیاه بسیار مناسب است

 *************************************************

برگ خشک استویا به همراه به لیمو

استویا گیاهی است برای آب و هوای معتدل که رطوب در آن منطقه نباشد،در زمستان شاخ و برگ های گیاه کامل از بین می رود و بخش زیرزمینی آن  زیر خاک باقی می ماند و دراسفندماه همان سال رشد کرده و در بهار محصول می دهد.بهترین تاریخ کاشت این گیاه در زمین  15 اسفند تا 20 فروردین ماه می باشد.

چوب و برگ گیاه استویا مورد استفاده قرار می گیرد که  که آن را در چای ریخته تا شیرین شود و بدون از قند استفاده نمایند.

 برگ های گیاه استویا باید به دور از نور مستقیم آفتاب خشک و نگهداری شوند،که در این شرایط تا 2 سال ماندگاری دارد.

جهت خریدنشاء استویا ،بذر استویا با شماره 09173441373 و یا 09177422527 تماس بگیرید.

چند برگ به لیمو و چند برگ استویا را دم کرده و بدون از قند استفاده کنید دیابتی ها در استفاده از دمنوش به لیمو زیاده روی نکنند و بهتراست بدون از به لیمو آن را دم کرده و استفاده نمایند.

استویا مناسب ترین شکر برای دیابتی ها و افراد رژیمی

میدانید که برگهای گیاه استویا ۳۰۰ برابر شیرین تر از شکر طبیعی می باشد. کالری استویا بسیار پایین
(در حد صفر ) است تاثیری بر قند خون، فشار خون و همچنین اثر پوسیدگی بر روی دندان ندارد.
بنابراین افراد دیابتی میتوانند بدون از استرس از آن استفاده نمایند.

در جهان امرزو به دلیل شیمایی بودن و قند بالای خوراکی ها گیاه استویا می تواند بهترین جایگزین برای  شکر باشد.

شرایط کاشت گیاه استویا

1-حداقل دما در زمستان 0 درجه و حداکثر32 درجه در تابستان

2-آب و هوای معتدل و گرمسیری

3-سی تا چهل هزار نهال برای هر یک هکتار

4-استفاده از نوار تیپ(قطره ای)برای کاشت این گیاه

5-استفاده نکردن از سموم برای از بین بردن علف های هرز

6-فاصله هر نهال برای کاشت 30 تا 40 سانت و فاصله بین مرزها 70 سانت

7-زمان آبیاری بهتر است هر روز باشد(حداقل 1 روز حداکثر2 روز)

8-زمان کاشت:15 اسفند تا 20 فروردین

9-استفاده از پلاسیک های مخصوص جهت جلوگیری از رشد علف های هرز

10-قیمت هر عدد نهال استویا در سال 1394 (500تا700) تومان به فروش می رسید.

شرایط برداشت گیاه استویا

1-برای هر 3 هکتار 3نفر کارگر جهت آبیاری،برداشت محصول،خشک کردن و کیسه گرفتن محصول نیاز می باشد.

2-محصول بعد برداشت در(محلی که آفتاب به آن نرسد) باید خشک شود.

4-گیاه در برداشت اول به فاصله 5 تا 7 سانتی از سطح زمین با قیچی باغبانی برش داده شود.

5-گیاه با سرشاخ ها و برگ خشک شود،برگ ها بعد از خشک شدن جدا شود.

5-در زمستان برای جلوگیری از سرما گیاه کف بر شود.

6-نحوه کاشت تا برداشت در سی دی آموزشی فروشگاه ایران به لیمو موجود می باشد.

 

توجیه اقتصادی کاشت گیاه  استویا

  • در سال اول از هر هکتار 1 تا 2 تن برداشت(و از سال دوم 3 تن در هر هکتار)
  • قیمت هر کیلو برگ خشک استویا 15 هزار تا 35 هزار تومان می باشد
  • یکبار کشت برابراست با پنج سال برداشت
  • در زمستان به دلیل کمیاب بودن هر کیلو تا 50 هزار تومان نوسان قیمت دارد
  • هر سال سه بار گیاه برداشت می شود(از سال دوم)
  • در سال اول از گیاه استویا 2 بار برداشت می شود
  • این گیاه 5 ساله می باشد.
  • قیمت هرکیلو برگ خشک استویا در بدترین حالت 15000تا 20000هزار تومان می باشد که در سال اول هر هکتار  40000000 و در سال دوم 60000000میلیون  برداشت خواهید کرد.
  • منبع:ایران به لیمو(سید حامد درویش پور)
  •  کپی برداری از  متن فوق با ذکر نام ایران به لیمو بلامانع است.

****************************

استفاده از استویا چه محاسنی دارد؟

کاملا طبیعی است و بر خلاف شیرین کننده های شیمیایی (مثل آسپارتام) اثرات مضر جانبی برای مصرف کننده ندارد.

برگ استویا ۲۰ تا ۳۰ بار از شکر (سوکروز) شیرین تر است.

به دمای بالا مقاوم است و بر خلاف شکر، سوخته و قهوه ای نمی شود و به راحتی می تواند در تولید نان های شیرین مورد استفاده قرار گیرد.

بر خلاف شکر مصرف آن روی میزان قند خون تاثیر ندارد و بیماران دیابتی به راحتی می توانند از آن استفاده نمایند.

ضد جرم دندان بوده و خاصیت هضم کنندگی دارد.

با افزایش مقدار کمی از پودر برگ استویا به داخل لیوان چای دیگر نیازی به قند معمولی نخواهید داشت.

 

 

 استویا

افزایش جمعیت در دهه­ های گذشته و تراکم آنها در شهرها موجب شده تا فعالیت بدنی افرادی که در شهرها زندگی می­کنند به شدت کاهش یابد. اگرچه متوسط عمر افراد نسبت به سال های گذشته بیشتر شده ولی نوع تغذیه آنها نسبت به گذشته نامناسب­تر، ناسالم­تر و پرحجم­تر شده و در نهایت مجموعه این عوامل سبب شیوع بیماری­های مختلفی از جمله دیابت  شده است.

دیابت یک نوع اختلال در سوخت و ساز مواد موجود در بدن است که در آن یا انسولین در بدن تولید نمی­شود و یا انسولین موجود در بدن قادر نیست وظیفه خود را به درستی انجام دهد و در نتیجه قند خون افزایش می­یابد. بر اساس آمارهای جهانی، در حال حاضر بیش از ۱۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به دیابت هستند. با توجه به این که اقدام مناسبی برای مبارزه با این بیماری صورت نمی­گیرد، پیش بینی می­شود تعداد مبتلایان به این بیماری تا سال ۲۰۲۵ میلادی به بیش از۳۰۰ میلیون نفر برسد که می­تواند هشدار جدی برای همه کشورها به خصوص جوامع فقیر و در حال توسعه باشد.

بیماری دیابت چهارمین علت مرگ مردم جهان است و در هر ۱۰ ثانیه یک نفر به علت ابتلا به دیابت فوت می­کند و ۲ نفر به این بیماری مبتلا می­شوند. سالیانه بالای ۳ میلیون نفر در جهان به طور مستقیم در اثر ابتلا به بیماری دیابت فوت می­کنند. در ایران آمار دقیق و صحیحی، که از مراکز و منابع پژوهشی منتشر شده باشد، وجود ندارد. البته اظهار نظرهای مختلف و پراکنده توسط مسولان در سمینارها ارایه شده است. با توجه به آمارهای ارایه شده در خصوص شیوع بیماری دیابت در ایران، حداقل ۳ میلیون نفر از جمعیت ایران مبتلا به دیابت و بیش از ۶ میلیون نفر در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند.

از دیابت به عنوان شایع ترین علت نابینایی در کشور نام برده شده و گفته می­شود بیش از ۹۰ درصد بیماران دیابتی از عوارض چشمی، کلیوی و عصبی رنج می­برند. همچنین از قطع عضو نیز به عنوان یکی دیگر از عوارض گریبان­گیر بیماران دیابتی یاد می­کنند. حدود ۵۰ درصد بیماران دیالیزی، مبتلا به دیابت هستند. این وضعیت تقریبا در همه جای دنیا یکسان است و در کشور ما تفاوت چندانی به لحاظ عوارض ناشی از ابتلا به دیابت، وجود ندارد.

دیابت به طور کلی به چهار گروه دیابت نوع یک، نوع دو، دیابت حاملگی و دیابت به علل متفرقه، تقسیم بندی می­شود. در دیابت نوع I که ۱۰- ۱۵ درصد کل موارد دیابت را تشکیل می ‌دهد، تولید انسولین از پانکراس به علت از بین رفتن سلول‌های سازنده­ی انسولین، متوقف می ‌شود. افراد مبتلا به این نوع دیابت باید از ابتدای تشخیص، انسولین مورد نیاز بدن را به صورت تزریق روزانه تأمین کنند. به همین دلیل به این نوع دیابت “دیابت وابسته به انسولین” نیز می گویند. دیابت نوع I اغلب در سنین زیر ۳۰ سال به وجود می‌ آید و لذا به آن “دیابت جوانی” نیز گفته می­شود. دیابت نوع  IIکه ۸۵-۹۰ درصد کل موارد ابتلا به دیابت را شامل می گردد بیشتر در افراد بالای ۳۰ سال و چاق دیده می­‌شود. انسولین تولید شده از پانکراس در این افراد به خوبی عمل نمی ‌کند و در واقع یا پانکراس به اندازه ی کافی انسولین ترشح نمی‌کند و یا این که انسولین ترشح شده، به علت وجود مقاومت سلول­ها به انسولین، مخصوصاً در افراد چاق، فاقد کارآیی لازم است. به این نوع دیابت، “دیابت غیر وابسته به انسولین” یا “دیابت بزرگسالان” نیز می­گویند.

دیابت حاملگی به دیابتی گفته می­‌شود که برای اولین بار در طول حاملگی تشخیص داده شود. این نوع دیابت معمولاً گذراست و بعد از اتمام حاملگی بهبود می­‌یابد.  زنان مبتلا به دیابت حاملگی بعداً در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع II هستند.

از علل متفرقه­ی دیابت می ‌توان به اعمال جراحی، داروها (مثل کورتیکواستروئیدها)، سوء تغذیه و عفونت اشاره کرد.

هنوز درمان قطعی برای دیابت پیدا نشده است. با وجود این رعایت تغذیه مناسب باعث جلوگیری از بروز این بیماری و عوارض ناشی از آن می­شود. همچنین در خصوص دیابت نوع II که شایع ترین نوع دیابت است تحقیقات به روشنی نشان می­دهد که رعایت تغذیه صحیح و کاهش وزن و نیز انجام فعالیت­های ورزشی در پیشگیری از ابتلا به دیابت در افراد در معرض خطر موثر است.

با توجه به عوارض جانی جبران ناپذیر و هزینه های هنگفت ناشی از این بیماری و همچنین با یاد آوری این نکته که پیشگیری همیشه راه بهتر و ارزان­تری از درمان است، با استفاده از گیاهانی مانند استویا (Bertoni Stevia rebaudiana) می­توان نسبت به کنترل شیوع آن در جامعه اقدام نمود. برگ­های استویا دارای درصد بالایی از قندهای دی ترپن گلیکوزایدی است که بدن انسان قادر به شکستن این قندها نیست و در نتیجه این قندها جذب خون نمی­شوند و تاثیری در میزان قند خون ندارند. این در حالی است که این قندها بر خلاف قندهای کم کالری سنتتیک (شیمیایی)، کاملا بی خطر، غیر سمی و غیر جهش­زا هستند و بدون داشتن کالری بیش از ۳۰۰ بار از سوکروز (شکر معمولی) شیرین­ترند. قندهای موجود در برگ گیاه استویا، که بیشترین آن­ها استویوزاید و ریبودیوزاد A است را نه تنها می­توان به جای قند حاصل از نیشکر و چغندرقند استفاده کرد، بلکه می­توان با جایگزینی قندهای موجود در این گیاه از بروز انواع بیماری­های ناشی از مصرف قند به ویژه دیابت نوع II که شایع ترین نوع دیابت است، پیشگیری کرد.  در این تحقیق به جنبه­های تکثیر و کشت گیاه استویا در استان گیلان پرداخته شده است.

 

۱-۱- اهمیت گیاهان دارویی در زندگی بشر

از دیرباز گیاهان علاوه بر تأمین غذا بعنوان منابع سرشار مواد دارویی، مواد نرم­کننده، مواد محافظ، مواد معطر، مواد طعم­دهنده و مواد رنگی مورد استفاده قرار گرفته­اند. متابولیت­های ثانویه از جمله ارزشمندترین فرآورده­های گیاهی محسوب می­شوند. استفاده از فرآورده­های طبیعی در پزشکی، شاخه جدیدی از داروسازی را بوجود آورده است که به فارماکوگنوزی معروف است و بسیاری از کمپانی­های دارویی به تحقیق در زمینه اثر فرآورده­های گیاهی در درمان بیماری­ها می­پردازند. اگرچه ظهور داروهای شیمیایی باعث کم­رنگ­تر شدن نقش داروهای گیاهی شده اما با گذشت زمان و هویدا شدن عوارض اینگونه داروها و با توجه به قیمت بالای داروهای شیمیایی، تمایل بشر برای استفاده مجدد از گیاهان دارویی فزونی یافت. بسیاری از دانشمندان، بزرگترین آفت سلامتی انسان را مصرف داروهای شیمیایی دانسته­اند. نگاهی به داروهای تولید شده در جهان این نکته را نشان می­دهد که در حدود ۵۰ درصد از داروهای تولیدی دارای خاستگاه طبیعی هستند. به عنوان مثال وین­کریستینو وین ­بلاستین که از داروهای ضد­سرطان به شمار می­روند، از جمله­ی این موارد هستند. از آنجایی که گیاهان دارویی دارای ماهیتی طبیعی بوده و ترکیبات همولوگ دارند، با بدن سازگارترند و دارای عوارض ناخواسته­ی داروهای شیمیایی نیز نمی­باشند، لذا در موارد مصرف طولانی دارو و بیماری­های مزمن، مناسب­تر به نظر می­رسند.

 

۱-۲- تولید گیاهان دارویی در ایران

در میان فلور غنی ایران که بیش از ۷۵۰۰ گونه­ی گیاهی را در بر می­گیرد، تعداد بسیار زیادی از آن­ها را گیاهانی تشکیل می­دهند که به دلایلی دارویی نامیده می­شوند.

ایران به ­عنوان کشوری که از لحاظ اقلیمی و زیستی دارای تنوع و وسعت منحصر بفردی است، می­تواند سهم مناسبی از گیاهان دارویی را در دنیا به خود اختصاص دهد. این در حالی است که تنوع گیاهان دارویی در ایران به خوبی مشهود بوده و طب سنتی ایران که بطور عمده بر پایه استفاده از گیاهان دارویی استوار است با سابقه چند ساله، قابلیت­های فراوان و ظرفیت­های بالایی در پیشگیری از بیماری­ها دارد. با توجه به تنـوع زیستی بالای گیـاهان دارویی و معطر، بهره­برداری از این نوع گیاهان مفید و دارویی از ادوار گذشته تا به امروز ادامه دارد. بعنوان مثال، استحصال موسیلاژ کتیرا از گونه­های مختلف گون­های خاردار، از سابقه­ی بسیار طولانی در بخش­های وسیعی از کشور برخوردار است و هر ساله مقادیر قابل توجهی از متابولیت­های ثانویه­ی این قبیل گیاهان پس از جمع­آوری و بسته­بندی، در داخـل کشور به مصارف مختلف دارویی می­رسد و کشت و پرورش این گیـاهان توسط شـرکت­های کشت و صنعت انجام می­شود. بنابراین باید سعی شود تا با تأکید بر حفظ ذخایر ژنتیکی گیاهان دارویی و انحصاری کشور، در زمینه کشت و اهلی نمودن آن­ها در قالب کشت­های زراعی نیز اقدام نمود.

 

۱-۳- تاریخچه و خاستگاه گیاه استویا

استویا (Bertoni Stevia rebaudiana)  یک گیاه چند ساله­ی علفی است و پیدایش طبیعی آن بین ۲۲ تا ۲۴ درجه جنوبی و ۵۳ تا ۵۶ درجه غربی در پاراگوئه و برزیل است. این گیاه به طور طبیعی درآمامبای هیگلندو نزدیک منشا رودخانه ماندی (یک منطقه باریک بین برزیل و پاراگوئه) رشد می­کند. رشد گیاه به دمای متوسط بین ۱۵ تا ۳۸ درجه سانتی­گراد و رطوبت نسبی ۸۰% نیاز دارد.

جنس استویا شامل ۱۵۰-۲۰۰ گونه­ی علفی، درختچه­ای و نیمه درختچه­ای است. استویا یکی از متمایزترین جنس­ها در قبیلهEupatorieae  و تیره Asteraceae است.

این گیاه برای اولین بار در دهه­ی ۱۸۰۰­ میلادی  به اروپا آورده شد ولی چندان مورد استفاده قرار نگرفت تا اینکه در انگلستان طی جیره بندی شکر در جنگ جهانی دوم، تحت کشت قرار گرفت. امروزه از استویا در بسیاری از کشورها به­عنوان شیرین کننده استفاده می­شود.

 

۱-۴- پیشینه استفاده از استویا:

سال­ها از این گیاه به عنوان شیرین کننده برای از بین بردن مزه­ی تلخ گیاهان دارویی استفاده می­شده است. در جزیره گارلویانی در پاراگوئه از استویا به عنوان شیرین کننده چای سبز استفاده می کردند و آن را علف شیرین نامیده بودند. همچنین مردم بومی پاراگوئه از استویا به عنوان هضم کننده و مرهم­های سطحی پوست استفاده می­کردند.

در دهه­ی ۱۹۷۰ روش­های استخراج عصاره استویا توسعه یافت و استویوزاید که ۲۰۰ تا ۳۰۰ بار شیرین تر از سوکروز است استخراج شد. در دهه­ی ۱۹۸۰ استویا به عنوان یک شیرین کننده معروف شناخته شد و مصارف زیادی پیدا کرد. امروزه به صورت تجاری در پاراگوئه، برزیل، آمریکای مرکزی، فلسطین اشغالی، چین، تایلند و ایالات متحده کشت می­شود و در ژاپن و کره جنوبی، استویا به عنوان یک شیرین کننده مهم شناخته شده است.

 

۱-۵- ترکیبات موجود در گیاه استویا

برگ­های این گیاه یک نوع رزین آروماتیک تولید می­کنند که مقوی دستگاه گواررشی انسان است. به­طور کلی این گیاه دارای ۰/۱۲ تا ۰/۱۶ درصد روغن­های ضروری است که حدود ۰/۴۳ درصد آن درگل­آذین تجمع می­یابد. شیرینی در استویا مربوط به حضور دی ترپن گلیکوزاید انت کائورن است که در آب  محلول بوده و ۳۰۰ بار شیرین تر از شکر معمولی (سوکروز) هستند. گلیکوزایدها ترکیباتی ارگانیک هستند که از یک بخش گلیکونی (شیرین) و یک بخش غیر گلیکونی تشکیل شده­اند. گلیکول ممکن است از رامنوز، فروکتوز، گلوکز، زایلوز ، آرابینوزو غیره تشکیل شده باشد. قسمت­های غیر گلیکونی نیز ممکن است شامل استرول تانین، کاروتنوئید و غیره باشد. برگ­های استویا دارای تجمع مخلوطی از حداقل ۸ گلیکوزاید مختلف است که از استویول تتراسایکلیک دی ترپن مشتق شده­اند. استویوزاید به عنوان فراوان­ترین ترکیب شیرین­کننده، ۵ تا ۱۰ درصد وزن برگ خشک را شامل می­شود. ریبودیوزاید A (2 تا ۴ درصد برگ خشک)، ریبودیوزاید B، C (1 تا ۲ درصد)، ریبودیوزاید D و E (0/4تا ۰/۷ درصد برگ خشک) و همچنین دالکوزایدA و استویول­بیوزاید نیز در این گیاه وجود دارند. قدرت شیرین­کنندگی آن ها به ترتیب در مقایسه با شکر، ۲۵۰ تا ۳۰۰، ۳۵۰ تا ۴۵۰، ۳۰۰ تا ۳۵۰، ۵۰ تا ۱۲۰، ۲۰۰ تا ۳۰۰، ۲۵۰ تا ۳۰۰، ۵۰ تا ۱۲۰ و ۱۰۰ تا ۱۲۵ برابر است. استویا همچنین دارای پروتئین، فیبر، کربوهیدرات­، فسفر، آهن، کلسیم، پتاسیم، سدیم، منیزیم، روی، ویتامین A وC  است. این ترکیبات شیرین از میان فرایند­های گوارشی  بدون تجزیه شیمیایی عبور می­کند و به همین دلیل برای کسانی که نیاز به  کنترل قند خون دارند مفید است.

تحقیقات روی بیوسنتز، سمیت زدایی، متابولیسم و مفهوم تغذیه ای استویا این نتیجه را در پی داشت که اکثر آزمایش های سمیت انجام شده روی استویوزاید منفی است و استفاده از استویوزاید تصفیه شده به عنوان یک افزودنی غذایی برتر از نقطه نظر سلامتی عمومی رایج شد. در نتیجه استویا و استویوزاید را می­توان به عنوان یک شیرین کننده سالم استفاده کرد.

 

۱-۶- خواص دارویی استویا

۱-۶-۱- استویا و میزان قند خون

آزمایش­های کلینیکی نشان دادند که استویا می­تواند به تعادل قند خون کمک کند. به همین دلیل مصرف این گیاه و عصاره آن در بسیاری از کشورها به عنوان یک داروی واقعی برای بیمارانی که از دیابت و هایپوگلیسمیا رنج می­برند پیشنهاد می­شود. بومیان پاراگوئه به­طور متداول از استویا همراه با چای برای تنظیم قند خون استفاده می­کنند. مطالعات نشان دادند که میزان قند خون با مصرف استویا تنظیم و درمان می­شود و اگر میزان قند خون نرمال باشد، استویا در کاهش آن بی تاثیر است.

 

 ۱-۶-۲- استویا و کاهش وزن

استویا یک رژیم ایده­ال برای افرادی است که می­خواهند وزن خود را کاهش دهند  و یا ثابت نگه دارند. زیرا  قندهای موجود در این گیاه کالری­زا نیستند و می­توانند بدون افزودن وزن، میل به شیرینی را در افراد ارضا کنند. همچنینن استفاده از استویا می­تواند میل به خوردن غذاهای چرب را کاهش دهد. کنترل اشتها از دیگر عوامل تاثیر برانگیز استویا است.

برخی افراد معتقدند که میزان گرسنگی آن­ها با خوردن استویا، ۱۵ تا ۲۰ دقیقه قبل از وعده غذایی کاهش می­یابد. اگرچه مطالعات علمی در این زمینه وجود ندارد اما ممکن است که گلیکوزیدهای موجود در استویا به فرونشاندن مکانیزم­های اشتیاقی مغز کمک کند و در نتیجه یک حس بی­نیازی و رضایت­مندی را القا نماید. عامل بیشتر بیماری­های اپیدمی چاقی مصرف بالای غذاهای دارای قند همراه با چربی است.

آب نبات­ها، پاستیل­ها و شیرینی­ها، خوراکی­هایی با کالری و چربی زیادی هستند. استفاده از استویا به عنوان شیرین­کننده در این قبیل محصولات و یا به عنوان یک نوشیدنی و میان وعده­ی شیرین می­تواند باعث کاهش وزن و یا کنترل افزایش وزن شود.

 

۱-۶-۳- استویا و کنترل میکروارگانیزم­ها

استویا از رشد برخی باکتری­ها و میکروارگانیزم­های آلوده­گر جلوگیری می­کند. حتی برخی افراد معتقدند که مصرف استویا موجب جلوگیری از سرماخوردگی و آنفلانزا می­شود. برخی آزمایش­ها نشان دهنده فعالیت ضد میکروبی استویا بر موتانت­های استرپتوکوکوس هستند. قابلیت جلوگیری از رشد برخی باکتری­ها، به افزایش استفاده سنتی آن در درمان بیماری­های لثه، جراحات و غیره کمک می­کند. استویا مناسب برای افراد مستعد به آلودگی­های مخمری یا میکروبی است چراکه این آلودگی­ها با مصرف قند تحریک می­شوند.

 

۱-۶-۴- خواص آنتی اکسیدانی

آنتی اکسیدانت­ها یکسری از مواد موجود در درون مواد غذایی می­باشند که خاصیت دفاعی سلول را بالا می­برند و از خسارات اکسیدانت­ها (رادیکال­های آزاد) به ترکیبات سلول­های بدن جلوگیری می­کنند. از طرف دیگر، این فرض وجود دارد که آنتی اکسیدانت­های مصنوعی که در فراورده­های غذایی استفاده می­شوند سرطان­زا باشند. بنابراین اهمیت جستجوی آنتی اکسیدانت­های طبیعی در سال­های اخیر افزایش یافته است، به این امید که برای حفظ سلامتی و جلوگیری از شیوع بیماری­های قلبی-عروقی و سرطان­ها، استفاده­ی تغذیه­ای و صنعتی (مواد آرایشی، رنگ­ها و مواد افزودنی به فراورده­های غذایی) از آنتی­اکسیدانت­های طبیعی موجود در گیاهان، افزایش یابد.

فنل­ها نیز مانند دیگر ترکیبات ثانویه طبیعی، به طور فعال باعث کاهش بیماری­های قلبی عروقی می­شود. اثرات محافظتی فنل­ها به ویژگی­هایی چون خاصیت محافظت کنندگی در برابر رادیکال­های آزاد بر­می­گردد.

عوامل زیادی چون نوع واریته، فصل رشد و محل رویش گیاه در میزان ترکیبات فنلی و ظرفیت آنتی­اکسیدانی موثرند. آزمایش­ها نشان می­دهند که نوع واریته بیشترین تاثیر را در میزان این مواد دارد.

خواص بالای آنتی اکسیدانی و میزان بالای فنل کل و فلاونوئید که در گیاه استویا گزارش شده است، ارزش غذایی این گیاه را بالاتر می­برد.

 

۱-۶-۵- بیماری­های دهانی

استویا را می­توان برای جلوگیری از پوسیدگی­ دندان و بیماری­های لثه استفاده کرد. به این منظور عصاره استویا را گاهی به خمیردندان­ها و دهان شویه­ها می­افزایند. استویا در برخی محصولات دندان پزشکی در برزیل استفاده می­شود، با این باور که این گیاه علفی می­تواند باعث جلوگیری از پوسیدگی دندان شود. استفاده از استویا به عنوان شیرین کننده­ی محصولات غذایی که باعث مطلوب­تر شدن آن­ها می­گردد بدون اینکه مضررات شیرین کننده­های دیگر را داشته باشد.

 

۱-۶-۶- هضم کنندگی

برزیلی­ها از استویا برای هضم بهتر و آسان­تر استفاده می­کنند و مدت­ها از این گیاه به منظور تقویت معده و روده استفاده می­شده است، ولی در مورد این خاصیت درمانی استویا تحقیق جامعی صورت نگرفته است.

 

۱-۶-۷- استویا و محافظت از پوست

برگ­های استویا یا فراورده­های آن برای کاهش چین و چروک و خطوط پوست و تقویت صدا استفاده می­شوند. همچنین از این گیاه برای درمان بیماری­ها و جراحات پوستی، اگزمای پوستی، آماس پوست و بریدگی­های کوچک استفاده می­کنند.

چای کیسه­ای استویا را می­توان برای گرفتن خستگی چشم روی چشم قرار داد و همچنین استفاده از آن برای درمان خستگی و گرفتگی پوست و صدا پیشنهاد می­شود. محصولات محافظ پوست استویا به صورت شنی، ماسک و کرم­های مایع در دسترس است. عصاره مایع را می­توان مستقیما برای پوست استفاده کرد.

 

۱-۷- موارد استفاه از استویا

استویا را می­توان به­طور سنتی به صورت پودر یا مایع استفاده کرد. پودرها­ی حاصل از برگ به رنگ سبز و پودرهای حاصل از استویوزاید و ریبودیوزاید A سفید رنگ هستند. پودر سبز استویا معمولا به­صورت بسته و چای کیسه­ای عرضه می­شوند. پودر سفید استویا از پودر حاصل از برگ سبز  شیرین تر است. علاوه بر اتانول آب حلال مناسبی برای عصاره­گیری برگ­ها­ی استویا است. از برگ­های خشک استویا برای شیرین کردن چای­، ساخت نوشابه کمپوت و داروسازی استفاده می­شود. امروزه از قرص و شکر استویا نیز برای شیرین کردن چای و قهوه استفاده می­شود. همچنین از استویا می­توان در صبحانه همراه با غلات یا در سالادها  استفاده کرد.

 

۱-۸- اهمیت کشاورزی

استویا به­ دلیل دارا بودن ویژیگی­­های مطلوب بسیار زیاد به­عنوان یک گیاه با پتانسیل­های ازرشمند اقتصادی و درمانی شناخته شده است. از ویژگی­های مهم کشاورزی استویا می­توان به  قابلیت سازگار شدن به دامنه وسیعی از شرایط آب و هوایی، چند ساله بودن و مقاومت بی نظیر در برابر خسارت یخ زدگی، اقتصادی بودن تولید برگ استویا، امکان ازدیاد رویشی، بیش از یک بار برداشت در سال،  دارای قابلیت استخراج قندهای موجود در برگها و سفید کردن آنها و قابلیت استفاده در انواع صنایع غذایی، دارویی و آرایشی اشاره نمود. خصوصیات و ویژگی­های درمانی استویا در جدول ۱-۱ آورده شده است. اگرچه محدودیت هایی در ارتباط با کشت و کار این گیاه وجود دارد  اما این محصول اهمیت قابل توجهی درکشورهایی نظیر ژاپن، چین، تایوان، کره، مکزیک، امریکا، تایلند، مالزی، اندونزی، استرالیا، کانادا، ابکازیا و روسیه پیدا کرده است. اخیرا تلاش­ قابل توجهی روی تولید انبوه آن در کشور هندوستان  نیز صورت گرفته است. از مهمترین محدودیت­های موجود در تولید استویا می­توان به حساس بودن این گیاه به طول روز کوتاه (روز کوتاه بودن)، حساس به کم آبی، مقاومت کمتر از حد اعتدال به خشکی، رشد اولیه ضعیف، رقابت سنگین با علف­های هرز در مراحل اولیه، جوانه زنی ضعیف بذر، کوتاه بودن قدرت دوره جوانه زنی (کم بودن قوه نامیه)، مقاومت کم به pH بالای خاک، خود ناسازگار بودن و بلوغ ناهمانگ بذور اشاره کرد.

 

۱-۹- گیاه­شناسی

استویا یکی از ۹۵۰ جنس موجود در خانواده Astraceae است. جنس استویا دارای  بیش از ۲۰۰ گونه است. ولی گونه S. rebaudiana، در میان همه گونه­ها دارای اسانس شیرین­تری است. به طور کلی گیاهی خود ناسازگار، روز کوتاه، علفی و چند ساله با سیستم ریشه­ای گسترده، ساقه­های ترد و شکننده­ی کوچک و برگ­های افتاده است. ارتفاع رشد گیاه استویا حدود ۵۰-۶۰ سانتی­متر است که در مواردی ممکن است به ۱۰۰ سانتی­متر و یا حتی به ۱۲۰ سانتی­متر هم برسد.

به­طور طبیعی گیاه استویا در مراحل اولیه، رشد کندتری دارد ولی پس از گذراندن ماه اول، سرعت رشد آن به شرایط آب وهوایی منطقه وابسته خواهد بود. الگوی رشد استویا را می­توان به ۴ مرحله­ی جوانه زنی و استقرار، دوره رشد اصلی یا رویشی ، تشکیل گل، گرده افشانی و لقاح و در نهایت بلوغ و ریزش بذر تقسیم­بندی کرد. کشت بذر وابسته به دما است و دمای ۲۴ درجه سانتی­گراد برای جوانه­زنی بذر مناسب است.

 

از آن جایی­که برگ­ها اصلی­ترین بخش شیرین گیاه را تشکیل می­دهند بنابراین بالا بودن نسبت وزن برگ به وزن کل پیکره رویشی گیاه بسیار مهم است.

 

۱-۱۰-۱- ریشه:

استویا دارای ریشه فیبری، رشته مانند و چند ساله است. ریشه­ها عمیق نیستند و در سطح زمین پخش می­شوند و تنها بخشی است که دارای مواد شیرین کننده نیست. ریشه های نرم اطراف خاک سطحی و ریشه­های ضخیم­تر در مناطق عمیق­تر جمع شده­اند.

 

stevia root golsaran

ریشه گیاه استویا

۱-۱۰-۲- ساقه:

ساقه­­ی استویا یک ساله، مستقیم، باریک و نیمه چوبی و با تمایل به خم شدن می­باشد. معمولا  از ساقه گیاه اولیه تولید ساقه ثانویه تولید می­شود. این ساقه­ها با سرد شدن هوا خشک شده و در سطح خاک از بین می­روند ولی سال بعد دوباره رشد می­کنند. ساقه­ها، شاخه­ها و برگ­ها به رنگ سبز می­باشند و روی آن­ها با موهای بسیار ریز، نازک و کوتاه پوشیده شده است.

stevia stem golsaran

تولید ساقه ثانویه از ساقه اولیه

  ۱-۱۰-۳- برگ

استویا دارای برگ­های ساده، متقابل و به ندرت متناوب است و برگ­ها اغلب دارای دمبرگ هستند. استویا دارای برگ­ها کوچک، نوک تیز، کشیده، دندانه­ای و شیرین می­باشد. برگ­ها­ اولین اندام فتوسنتزی هستند که پس از جوانه­زنی بذر از میان لپه­ها خارج می­شوند.

 

 

۱-۱۰-۴- گل­ها

استویا گیاهی خود ناسازگار است و احتمالا توسط حشرات گرده­افشانی می­شود. گل­ها کوچک و سفید بوده و دارای دهانه بنفش کمرنگ هستند. گل­ها کامل، کوچک و سفید رنگ هستند. در گل آذین­های کوچک تعداد ۲ تا ۶ گل به وجود می­آید. گل آذین­ها در خوشه­های باز آرایش یافته­اند و هر گیاه بیشتر از یک ماه گل­هایش را حفظ می­کند. گرده­های این گل­ها می­توانند کاملا آلرژی­زا باشند.

 

stevia flower golsaran

گل­های گیاه استویا

۱ -۱۰-۵- بذر­ها

بذرها به علت داشتن آندوسپرم کوچک بسیار سبک هستند و به دلیل دارا بودن پرز­های قابل توجه، توسط باد پراکنده می­شوند. ازدیاد استویا در طبیعت از طریق بذر صورت می­گیرد ولی قدرت زنده ماندن بذر بسیار کم است و در صورت جوانه زنی گیاهان حاصل دارای تنوع بالایی خواهند بود.

plant stevia golsaran

بوته ­های رشد کرده قبل از برداشت

leaf stevia golsaran

برگهای جدا شده برای خشک کردن شرکت گلساران شمال

******************************

7 چیز که درباره استویا نمی دانید

Stavia

به خاطر فنجان قهوه یا چایی که هر روز صبح می خورید این را می دانید که همه شیرین کننده ها یکسان ساخته نشده اند. بازار پر است از جایگزین های شکر: از ساخارین گرفته تا آسپارتام، راه های زیادی وجود دارد تا تلخی را از قهوه و چای خود بگیرید. خیلی ها به خاطر اینکه مقدارکالری مصرفی خود را کاهش دهند به این شیرین کننده های مصنوعی و طعم نه چندان خوشایندشان پناه می برند.

میزان بالای چاقی و فراوانی غذاهای سرشار از قند و شیرین باعث شده انسان پیوسته به دنبال راه حلی شیرین اما سالم باشد.

استویا، شیرین کننده ای که وزارت غذا و دارو آمریکا ( FDA ) نیز آن را تایید کرده ممکن است جواب این سوال باشد. استویا به شکل فزآینده ای طی این سالها محبوب شده است، طوری که بسته های صورتی، آبی و زردش را می توانید در خیلی از کافی شاپ ها ببینید، حتی کمپانی های نوشابه سازی نیز به سراغ این شیرین کننده رفته اند تا دل مشتریانی که از طعم نوشابه های بدون قند و حاوی قند مصنوعی بدشان می آید را بدست بیاورند. اگر استویا استفاده می کنید حتما می دانید ه این شیرین کننده بدون کالری است. اما استویا تنها جایگزینی مشابه قند نیست، در ادامه می خواهیم درباره هفت چیزی که ممکن است درباره آن ندانید صحبت کنیم.

استویا در واقع یک گیاه است

7 چیز که درباره استویا نمی دانید

جایگزین قند از گیاه استویا استخراج می شود. گونه ای که به آن استویا ربودیانا گفته می شود به صورت طبیعی در برزیل و پاراگوئه رشد می کند، جایی که صد ها سال است از آن به عنوان شیرین کننده غذا و التیام دهنده سوختگی و ناراحتی معده استفاده می کنند. این گیاه شیرینی خود را از گلیکوزیدهای طبیعی خود دارد، که در طی فرآیندی از برگ های استویا استخراج می شود، این فرایند با گذاشتن برگ های استویا در آب گرم شروع می شود.

استویا بسته بندی شده ضرورتا کاملا طبیعی نیست

بله، استویا گیاهی است از زمین، اما برای اینکه این جایگزین قند در مغازه ها و یا آشپزخانه شما دوام بیاورد کمپانی های مجبورند ترکیباتی به آن اضافه کنند. یک پاکت استویا ممکن است حاوی اریتریتول، یک الکل قند و طعم دهنده های طبیعی باشد.

استویا از قند خیلی شیرین تر است

با اینکه بدون کالری است، اما عصاره ای که از گیاه استخراج می شود 200 برابر شیرین تر از قند است، یعنی مقداری از آن برای شیرین کردن کافی است.

استویا می تواند جایگزین شکر در پخت و پز شود

7 چیز که درباره استویا نمی دانید

با استویا می توانید کوکی، کیک و حتی شربت درست کنید. اما ا آنجا که استویا از شکر خیلی شیرین تر است، باید مقدار کمی از آن را با یک عامل حجم دهنده به مواد کیک اضافه کنید. مقدار استویایی که استفاده می کنید بستگی به برند و دستور پخت نیز دارد.

اما استویا کاراملی نمی شود

 7 چیز که درباره استویا نمی دانید

استویا به آن شکل که شکر قهوه ای می شود در نمی آید، درست مانند عصاره وانیل که در پخت و پز استفاده می کنید. هر کدام از انواع استویا در غلظت و شیرینی متفاوت هستند بنابراین قبل از استفاده حتما روی بسته را مطالعه بفرمایید.

استویا بدون کالری است، اما اگر جایگزین قندش کنید ضرورتا باعث کاهش وزن نمی شود

استویا به نظر یک راه حل جادویی برای همه آنهایی که می خواهند چند کیلو کم کنند است، اما هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد شیرین کننده های جایگزین می توانند میل به شیرینی را در فرد مهار کنند و یا از پرخوری جلوگیری نمایند. در واقع افرادی که نوشابه های رژیمی می خورند بیشتر دچار پرخوری می شوند. برای اینکه بگوییم مزایا و مضرات استویا قطعا چه چیزهایی است همچنان به تحقیقات بیشتر نیاز داریم.

***********************

 

گیاه استویا یک ماده غذایی با خواص باورنکردنی

 

برگ‌های گیاه استویا حاوی موادی به نام استویوزید و ربودیوزید A می‌باشد. این ترکیبات شیرین کننده‌های طبیعی هستند.

گردآوری- نبض ما

استویا (stevia) یک گیاه بومی آمریکای جنوبی است که امروزه در کشورهای مختلف اروپایی کشت و مصرف می‌شود. خوشبختانه کشت این گیاه چند سالی است که در زمین‌های شهرهای شمالی ایران نیز شروع شده است.

استویا یک گیاه با قدرت شیرین کنندگی بسیار قوی می‌باشد که می‌تواند یک جایگزین مناسب برای قندهای تصفیه شده باشد. این گیاه همیار لاغری است، فشار خون را کاهش می‌دهد، با دیابت و قند خون بالا مقابله می‌کند.

استویا

گیاه استویا راهکاری بزرگ برای جایگزین کردن شیرینی ها

گیاه استویا یک پیشنهاد و یک راهکار بزرگ و باور نکردنی در جایگزین کردن شیرینی ها برای کسانی که روزانه به مقدار کالری مصرفی خود توجه دارند این محصول به هیچ میزان کالری ندارد و جای هیچ نگرانی برای استفاده از آن وجود ندارد.

این محصول عبارتست از: “استویول گلیکوزید” که عصاره گیاه “استویا ریبادیانا برتونی” است. این گیاه، بوته کوچکی متعلق به خانواده “ایتراسی” است، گیاهی بومی که در مرزهای برزیل و پاراگوئه می روید.

شامل هیچ مقدار کالری نمی باشد و برای صدها سال برای شیرین نمودن غذا و نوشیدنی ها در آمریکای جنوبی استفاده می شده است و در دهه های متمادی هم در آسیا مورد استفاده قرار گرفته است.

PH آن تغییر نمی کند استویا  مقاوم در برابر حرارت بالا می باشد،  به طوریکه در پخت و پزماهیت آن تحت هیچ شرایطی تغییر نمی کند رنگ گیاه استویا بر اثر پخت و پز تیره نمی شود.

گیاه استویا در حال حاضر به عنوان قند (شیرین کننده) شناخته شده است. آن را در نوشابه ها ونوشیدنی ها، شیرینی جات و شکلات ها، مربا، آدامس، سس ها، کچاپ و ماست می توان استفاده کرد.

گیاه استویا برخلاف شکرهای شیمیایی تولید شده که اکثراً اثرات کوتاه مدت و بلندمدت سوء ای برای سلامت انسان دارند، نه تنها یک ماده کاملا طبیعی و مفید به لحاظ عاری بودن از انرژی، کالری می باشد بلکه به جهت تاثیر مثبتش بر افزایش طعم و بهتر کردن مزه غذا شناخته شده است.

با گیاه استویا غذاها همچنان طعم و رنگ و بوی عالی خود را حفظ خواهند کرد.تحقیقات و مطالعات گسترده ای درباره استویا و اثرات مفید و فواید آن بر بیماران دیابتی از نوع دوم و بیمارانی که دارای فشارخون بالا هستند انجام شده است و این گیاه طبیعی بهترین جایگزین شیرین کننده هایی چون قند یا شکر بر این گونه بیماران است. برای آشنایی با این شیرین کننده صد در صد طبیعی با ما همراه باشید.

گیاه استویا و لاغری

برگ‌های استویا حاوی موادی به نام استویوزید و ربودیوزید A می‌باشد. این ترکیبات شیرین کننده‌های طبیعی هستند. برای همین هم برای لاغری بسیار مفیدند. به خاطر اینکه ترکیبات موجود در این گیاه کالری نداشته و حدود ۳۰۰ برابر شیرین‌تر از قند ساکاروز هستند. البته توجه داشته باشید که صرف مصرف این گیاه و یک شبه لاغری ممکن نخواهد بود. برای خوش اندامی باید یک رژیم غذایی مناسب داشته باشید و ورزش کنید.

کاهش وزن

گیاه استویا برای مقابله با دیابت

شیره‌ی برگ‌های استویا شیرین کننده‌ی صد در صد طبیعی است. ترکیبات موجود در این گیاه میزان گلوکز را پایین نمی‌آورند اما شاخص گلیسمی بسیار پایینی در حد هیچ دارند. در واقع گیاه استویا باعث بالا رفتن انسولین نمی‌شود. بهتر است عصاره‌ی استویا جایگزین قند شود. البته قبل از هر کاری اول با پزشک خود مشورت کنید.

بیماری دیابت شیرین

گیاه استویا فشارخون را کاهش می‌دهد

برگ‌های استویا حاوی موادی به نام استویوزید هستند. نتایج پژوهش‌های متعددی که روی حیوانات آزمایشگاهی انجام شده نشان می‌دهد که این ترکیب می‌تواند باعث افزایش قطر رگ‌ها شود. برای همین هم خون به راحتی در رگ‌ها جریان می‌یابد. این گیاه برای افرادی که از فشار خون بالا رنج می‌برند بسیار مفید است. استویوزید میزان قند خون را کاهش می‌دهد و حساسیت به انسولین را بالا می‌برد. انسولین هورمونی است که برای کنترل میزان قند خون ترشح می‌شود.

گیاه استویا و خداحافظی با پوسیدگی دندان‌ها

عصاره‌ی گیاه استویا حاوی ترکیبات بسیار شیرینی است که در عین حال باعث پوسیدگی دندان نمی‌شود. علاوه بر این استویوزید موجود در این گیاه عملکردی مشابه با فلور دارد و به طور چشمگیری از پیشرفت جرم‌های دندان پیشگیری می‌کند. برای همین این گیاه بهترین جایگزین برای قند به شمار می‌آید.

چگونه گیاه استویا تهیه کنیم؟

گیاه استویا چند سالی است که در شهرهای شمالی کشورمان کشت می‌شود. این محصول به صورت برگ‌های خشک بسته‌بندی شده و همچنین عصاره به فروش می‌رسد. از عصاره‌ی این گیاه برای تهیه انواع کیک‌ها، مربا، گز و غیره استفاده می‌شود. به خاطر اینکه این گیاه چندین برابر شیرین‌تر از ساکاروز می‌باشد. برگ‌های خشک شده‌ی آن به صورت دم کرده مصرف می‌شود. توجه داشته باشید که عصاره‌ی این گیاه تا یک یا دو ماه بعد از تولید قابل مصرف است؛ و دیابتی‌ها می‌توانند آن را جایگزین قند کنند. برگ‌های خشک استویا در انجمن‌های دیابتی‌ها وجود دارد. این گیاه به صورت برگ خشک بسته بندی شده و عصاره در شهرهایی مانند رشت، اصفهان، مازندران و احتمالاً تهران نیز به فروش می‌رسد. امیدواریم روزی برسد که این گیاه بین مردم جایگاه خود را پیدا کند و در تهیه‌ی نوشابه ها، شیرینی‌جات و کلاً محصولات غذایی شیرین استفاده شود.

*************************

 

برگ خشک استویا (برگ عسل) - Stevia Dry Leaves

 

استویا (برگ عسل)

 

Stevia rebaudiana Bertoni ،گیاهی از تیره مرکبان Compositae ، علفی و حساس به سرما ست. گیاه دارای برگهای كوچك است كه به صورت متناوب روی ساقه قرار گرفته اند. بهترین دمای رشد این گیاه 30-15 درجه سانتیگراد است. با کوتاه شدن روز و سرد شدن هوا شرایط گلدهی فراهم می شود. گلها كوچك، سفید و در قسمت میانی بنفش كمرنگ اند كه به صورت خوشه ای روی ساقه ظاهر می شوند. این گیاه خود ناسازگار است و گرده افشانی گلها توسط باد و حشرات انجام می گیرد. گرده گلهای آن می تواند بسیار آلرژی زا باشد. دانه آن یك فندقه كوچك سبك و كركدار است كه توسط باد جا به جا می شود. ازدیاد گیاه در طبیعت عمدتآ از طریق بذر صورت میگیرد.

استویا گیاهی با نهایت ارتفاع یک متر، و حداکثر عمر پنج سال با برگ‌های شیرین که بومی آمریکای جنوبی بوده تاب سرما ندارد و مناسب مناطق جنوبی ایران یا کشت گلخانه ای است. شیرینی قند حاصل از دانه این گیاه ۲۵۰ تا ۳۰۰ برابر دیگر گیاهان قند آور چون نیشکر و چغندر قند و میزان قند موجود در آن ۱۵۰ برابر آنهاست. در اصفهان به روش کشت بافت تکثیر شده و بسرعت وارد صنعت گز سازی گردیده است. این قند جایگزین مناسبی برای شیرین کننده های مصنوعی چون آسپارتام ،سدیم ساخارین و سیکلامات بوده چون قابلیت جذب کمتری دارد به کاهش قند خون و فشار خون یاری رساند. پاراگوئه، برزیل، چین، تایوان، کره جنوبی و مالزی از مهمترین کشورهای تولیدکننده استویا هستند. خاک کم شور، بهترین خاک برای کشت استویاست. عصاره‌استویا در صنایع شیرینی سازی، پزشکی و دیگرصنایع خوراکی کاربرد دارد.

تحقیقات نشان داده است كه مشكل جوانه زنی بذر استویا به علت پوكی بذر است. اجرای گرده افشانی مصنوعی به عملكرد تولید بذر كمك می كند در صورت در دست داشتن ارقام مرغوب می توان گیاه را به صورت قلمه یا ازدیاد كلونی در شرایط درون شیشه (in vitro ) نمود. استویا یك گیاه روز كوتاه است و معمولأ مانند یك زراعت یكساله به روش نشاكاری كشت می شود.

در کشورهای تولید کننده، معمولاً گیاهان مورد نیاز از بذر تولید می شوند زیرا قیمت نشای استویا زیاد است . با این حال تهیه قلمه ریشه دار به دلیل نیاز به انتخاب بوته های حاوی قند بیشتر رونق دارد. زمان لازم برای تولید نشا از بذر در 8-7 هفته است و کشت گیاهچه ها در شرایط مزرعه در ماه اردیبهشت – خرداد انجام میشود. تولید قند در طول روز باید در تابستان انجام و معمولا برداشت در ماه مهر اجرا می شود. در کشت گلخانه ای می توان دوره رشد را با افزایش طول روز طولانی تر کرد.

گیاهی دیپلوئید (2n=22) یک جنس از 154 گونه خانواده آستراسه که گونه‌ای نسبتا چند ساله، بوته ای وکوتاه قد از این خانواده می‌باشد.

بومی شمال آمریکای جنوبی که به صورت خودرو درعلفزارها و کوه‌هامی‌روید  که هم اکنون در کشور‌های پاراگوئه، اروگوئه،آمریکای مرکزی، برزیل، تایلند، چین، ژاپن و اسرائیل به صورت تجاری کشت داده می‌شود.گیاهی است علفی چند ساله دارای برگ متناوب روی ساقه حساس به سرما که از دمای 11 تا 40درجه سانتی‌گراد رشد می‌کند. گیاهی است روز کوتاه که با کوتاه شدن روز و سرد شدن هوا شرایط گلدهی آن فراهم می‌شود. با وجود چند ساله بودن مانند یک زراعت یکساله کشت می‌شود، که ارتفاع آن 60 تا 75 سانتی‌متر و در شرایط مطلوب به یک متر نیز می‌رسد و عمر آن حداکثر5 سال است.زمان گلدهی آن بسته به رقم پس از 54 تا104 روز از تاریخ کشت است بدان معنی که 54 تا104 روز برگ دهی دارد. بذر استویا به دلیل عدم تلقیح درصد پوکی آن زیاد است اما بذر مرغوب استویا جوانه زنی خوبی دارد.

از حدود پنج سال پیش کشت این گیاه در مناطق شمال کشور به طور آزمایشی آغاز شده که با موفقیت همراه بوده است.همچنین در اصفهان به صورت کشت بافت تکثیر شده و وارد صنعت گز سازی شده است. به دلیل شرایط دمایی مورد نیاز گیاه در صورت تامین خاک با ویژگی شوری کم ، مناسب مناطق جنوبی ایران نیز می‌باشد.

گونه فوق به خاطر برگ شیرینش شناخته شده و قرن ها توسط افراد بومی آمریکا مورد استفاده قرار گرفته است که در سال1887 توسط یک زیست شناس آمریکایی به نام آنتونی برتونی کشف شد و اسم گونه این گیاه از همین الهام گرفته است. اما در سال1921 دو شیمیدان فرانسوی موفق به استخراج شیرین کننده این گیاه به نام استویول گلیکوزید شدند.این گیاه که به خاطر برگ های شیرینش به نام‌های برگ شیرین،برگ قندی، برگ عسلی معروف است.

برگ‌های این گیاه حاوی مقدار زیادی ترکیبات شیرین گلیکوزیدی است که بدون کالری‌اند.

علاوه برآن شامل فلاونوئیدها،استرول‌ها، کلروفیل‌ها،تری‌پنوئیدها، مونو ‌و دی‌ساکاریدها، اسیدهای‌آلی و نمک‌های معدنی نیز هستند.

مصرف این گیاه به صورت برگ تازه، خشک و پودر شده و یا به صورت افشره مایع امکان پذیر است. استویا در طبیعت به صورت خودرو در نواحی نیمه خشک چمنزار تا کوهستان می‌روید. استویا قابلیت تولید بذر را دارد ولی تعداد کمی از بذر‌های آن جوانه می‌زند (عدم تلقیح) پس بنابراین برای تکثیرسریع آن از کشت بافت استفاده می‌شود. دسترسی به استویا از کشوری به کشور دیگر بسیار متفاوت است از این نظرنمی‌توان دامنه تحقیقات درمورد استویا را محدود به یک کشور دانست. در برخی کشور‌ها استویا دهه‌ها و قرن‌های متمادی به عنوان شیرین کننده مورد استفاده قرار گرفته است، به عنوان مثال در ژاپن چندین دهه است که از این گیاه به عنوان شیرین کننده استفاده می‌شود. در برخی کشورها مصرف استویا محدود یا ممنوع است. در برخی دیگر به دلیل نگران هایی در مورد سلامتی واختلاف نظر های موجود در این مورد دسترسی به این گیاه را با محدودیت‌هایی مواجه ساخته است اما گزارشهای آماری حاکی از آن است که به مرور زمان تعداد کشور‌هایی که استویا را به عنوان شیرین کننده پذیرفته‌اند افزایش یافته است.

خواص استویا :

  •  استویا و لاغری

برگ‌های استویا حاوی موادی به نام استویوزید و ربودیوزید A می‌باشد. این ترکیبات شیرین کننده‌های طبیعی هستند. برای همین هم برای لاغری بسیار مفیدند. به خاطر اینکه ترکیبات موجود در این گیاه کالری نداشته و حدود 300 برابر شیرین‌تر از قند ساکاروز هستند. البته توجه داشته باشید که صرف مصرف این گیاه و یک شبه لاغری ممکن نخواهد بود. برای خوش اندامی باید یک رژیم غذایی مناسب داشته باشید و ورزش کنید.

  •  استویا برای مقابله با دیابت

شیره‌ی برگ‌های استویا شیرین کننده‌ی صد در صد طبیعی است. ترکیبات موجود در این گیاه میزان گلوکز را پایین نمی‌آورند اما شاخص گلیسمی بسیار پایینی در حد هیچ دارند. در واقع گیاه استویا باعث بالا رفتن انسولین نمی‌شود. بهتر است عصاره‌ی استویا جایگزین قند شود. البته قبل از هر کاری اول با پزشک خود مشورت کنید.

  •  استویا فشارخون را کاهش می‌دهد

برگ‌های استویا حاوی موادی به نام استویوزید هستند. نتایج پژوهش‌های متعددی که روی حیوانات آزمایشگاهی انجام شده نشان می‌دهد که این ترکیب می‌تواند باعث افزایش قطر رگ‌ها شود. برای همین هم خون به راحتی در رگ‌ها جریان می‌یابد. در سال 2003 در چین، پژوهشی روی 168 بیماری فشار خونی انجام شد. نیمی از شرکت کننده ها روزانه 3 عدد کپسول 500 میلی گرمی استویوزید مصرف کردند (به مدت 3 سال) و گروه دیگر پلاسبو یا همان دارونما دریافت کردند. بررسی‌ها نشان داد که فشار خون سیستولیک (عدد بزرگ‌تر) گروه اول از 150 به 140 mmHg رسیده است و فشار خون دیاستولیک شان (عدد کوچک‌تر) از 95  به 89 mmHg کاهش یافته است. اما تغییر قابل مشاهده ای در وضعیت گروه دوم که دارونما مصرف کرده بودند دیده نشد. البته توجه داشته باشید که استویوزید هنوز به عنوان دارو برای کاهش فشار خون بالا تجویز نمی‌شود. اما افرادی که فشار خون نرمالی دارند می‌توانند از آن استفاده کنند.

  •  استویا و خداحافظی با پوسیدگی دندان‌ها

عصاره‌ی گیاه استویا حاوی ترکیبات بسیار شیرینی است که در عین حال باعث پوسیدگی دندان نمی‌شود. علاوه بر این استویوزید موجود در این گیاه عملکردی مشابه با فلور دارد و به طور چشمگیری از پیشرفت جرم‌های دندان پیشگیری می‌کند. برای همین این گیاه بهترین جایگزین برای قند به شمار می‌آید.

  •  استویا برای مقابله با فشار خون بالا

این گیاه برای افرادی که از فشار خون بالا رنج می‌برند بسیار مفید است. استویوزید میزان قند خون را کاهش می‌دهد و حساسیت به انسولین را بالا می‌برد. انسولین هورمونی است که برای کنترل میزان قند خون ترشح می‌شود.
توصیه می‌شود افرادی که فشار خون بالا دارند به جای قند و غذاهایی که با شکر سفید تهیه می‌شود عصاره‌ی استویا مصرف کنند. البته توصیه می‌کنیم اول با پزشکتان مشورت کنید.

  •  استویا در محصولات آرایشی بهداشتی

در بعضی از کشورها از عصاره‌ی استویا در ترکیبات محصولات آرایشی بهداشتی نیز استفاده می‌کنند. این گیاه به خمیر دندان طعم شیرینی می‌دهد و جلوی پوسیدگی دندان‌ها را نیز می‌گیرد.

*****************************

 

آشنایی با گیاه استویا

 

 

برگ‌های استویا حاوی موادی به نام استویوزید و ربودیوزید A می‌باشد. این ترکیبات شیرین‌کننده‌های طبیعی هستند.
استویا (stevia) یک گیاه بومی آمریکای جنوبی است که امروزه در کشورهای مختلف اروپایی کشت و مصرف می‌شود. خوشبختانه کشت این گیاه چند سالی است که در زمین‌های شهرهای شمالی ایران نیز شروع شده است. استویا یک گیاه با قدرت شیرین‌کنندگی بسیار قوی می‌باشد که می‌تواند یک جایگزین مناسب برای قندهای تصفیه شده باشد. این گیاه همیار لاغری است، فشار خون را کاهش می‌دهد، با دیابت و قند خون بالا مقابله می‌کند. برای آشنایی با این شیرین کننده صد در صد طبیعی با ما همراه باشید.
استویا و لاغری
برگ‌های استویا حاوی موادی به نام استویوزید و ربودیوزید A می‌باشد. این ترکیبات شیرین کننده‌های طبیعی هستند. برای همین هم برای لاغری بسیار مفیدند. به خاطر اینکه ترکیبات موجود در این گیاه کالری نداشته و حدود ۳۰۰ برابر شیرین‌تر از قند ساکاروز هستند. البته توجه داشته باشید که صرف مصرف این گیاه و یک شبه لاغری ممکن نخواهد بود. برای خوش اندامی باید یک رژیم غذایی مناسب داشته باشید و ورزش کنید.
استویا برای مقابله با دیابت
شیره‌ی برگ‌های استویا شیرین کننده‌ی صد در صد طبیعی است. ترکیبات موجود در این گیاه میزان گلوکز را پایین نمی‌آورند اما شاخص گلیسمی بسیار پایینی در حد هیچ دارند. در واقع گیاه استویا باعث بالا رفتن انسولین نمی‌شود. بهتر است عصاره‌ی استویا جایگزین قند شود. البته قبل از هر کاری اول با پزشک خود مشورت کنید.
استویا فشارخون را کاهش می‌دهد
برگ‌های استویا حاوی موادی به نام استویوزید هستند. نتایج پژوهش‌های متعددی که روی حیوانات آزمایشگاهی انجام شده نشان می‌دهد که این ترکیب می‌تواند باعث افزایش قطر رگ‌ها شود. برای همین هم خون به راحتی در رگ‌ها جریان می‌یابد. در سال ۲۰۰۳ در چین، پژوهشی روی ۱۶۸ بیماری فشار خونی انجام شد.
نیمی از شرکت کننده‌ها روزانه ۳ عدد کپسول ۵۰۰ میلی‌گرمی استویوزید مصرف کردند (به مدت ۳ سال) و گروه دیگر پلاسبو یا همان دارونما دریافت کردند. بررسی‌ها نشان داد که فشار خون سیستولیک (عدد بزرگ‌تر) گروه اول از ۱۵۰ به ۱۴۰ mmHg رسیده است و فشار خون دیاستولیک‌شان (عدد کوچک‌تر) از ۹۵ به ۸۹ mmHg کاهش یافته است. اما تغییر قابل مشاهده‌ای در وضعیت گروه دوم که دارونما مصرف کرده بودند دیده نشد. البته توجه داشته باشید که استویوزید هنوز به عنوان دارو برای کاهش فشار خون بالا تجویز نمی‌شود. اما افرادی که فشار خون نرمالی دارند می‌توانند از آن استفاده کنند.
استویا و خداحافظی با پوسیدگی دندان‌ها
عصاره‌ی گیاه استویا حاوی ترکیبات بسیار شیرینی است که در عین حال باعث پوسیدگی دندان نمی‌شود. علاوه بر این استویوزید موجود در این گیاه عملکردی مشابه با فلور دارد و به طور چشمگیری از پیشرفت جرم‌های دندان پیشگیری می‌کند. برای همین این گیاه بهترین جایگزین برای قند به شمار می‌آید.
استویا برای مقابله با فشار خون بالا
این گیاه برای افرادی که از فشار خون بالا رنج می‌برند بسیار مفید است. استویوزید میزان قند خون را کاهش می‌دهد و حساسیت به انسولین را بالا می‌برد. انسولین هورمونی است که برای کنترل میزان قند خون ترشح می‌شود.
توصیه می‌شود افرادی که فشار خون بالا دارند به جای قند و غذاهایی که با شکر سفید تهیه می‌شود عصاره‌ی استویا مصرف کنند. البته توصیه می‌کنیم اول با پزشکتان مشورت کنید.
استویا در محصولات آرایشی بهداشتی
در بعضی از کشورها از عصاره‌ی استویا در ترکیبات محصولات آرایشی بهداشتی نیز استفاده می‌کنند. این گیاه به خمیر دندان طعم شیرینی می‌دهد و جلوی پوسیدگی دندان‌ها را نیز می‌گیرد.
چگونه این گیاه را تهیه کنیم؟
این گیاه چند سالی است که در شهرهای شمالی کشورمان کشت می‌شود. این محصول به صورت برگ‌های خشک بسته‌بندی شده و همچنین عصاره به فروش می‌رسد. از عصاره‌ی این گیاه برای تهیه انواع کیک‌ها، مربا، گز و غیره استفاده می‌شود. به خاطر اینکه این گیاه چندین برابر شیرین‌تر از ساکاروز می‌باشد. برگ‌های خشک شده‌ی آن به صورت دم کرده مصرف می‌شود.
توجه داشته باشید که عصاره‌ی این گیاه تا یک یا دو ماه بعد از تولید قابل مصرف است؛ و دیابتی‌ها می‌توانند آن را جایگزین قند کنند. برگ‌های خشک استویا در انجمن‌های دیابتی‌ها وجود دارد. این گیاه به صورت برگ خشک بسته بندی شده و عصاره در شهرهایی مانند رشت، اصفهان، مازندران و احتمالاً تهران نیز به فروش می‌رسد.
امیدواریم روزی برسد که این گیاه بین مردم جایگاه خود را پیدا کند و در تهیه‌ی نوشابه ها، شیرینی‌جات و کلاً محصولات غذایی شیرین استفاده شود. می‌توانید سری به عطاری‌های شهرتان بزنید و سراغ این گیاه را بگیرید.

******************************

 

 




:: موضوعات مرتبط: تغذیه و سلامتی , گل و گیاهان باغچه و فضای باز , ,
:: بازدید از این مطلب : 1860
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 8 بهمن 1396 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: